Dag stress, hallo gezond en slank lichaam!

 1. Leestijd 17 min
 2. 08 09 2018
Deel dit bericht
Afvallen zonder stress!

Stress kan ervoor zorgen dat je teveel en ongezond gaat eten, of juist dat je helemaal geen trek meer hebt. Het zorgt voor een ongezond lichaam en heeft negatieve invloed op je gewicht.

Hoog tijd dus, om dit onderwerp eens aan te pakken (en voor altijd buiten de deur te zetten!)

Wat is de definitie van stress?

Vermoeidheid, overspannen, een burn-out… Het zijn allemaal voorbeelden van ernstige kwalen die je kunt krijgen als je langere tijd teveel stress ervaart. Maar wat is stress nu eigenlijk precies?

Nederlands meest bekende (online) woordenboek, de Dikke Van Dale legt de definitie van stress als volgt uit: aanhoudende geestelijke druk of spanning.

Ook de Thuisarts, een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap dat samenwerkt met specialisten, spreekt van gespannenheid.

Geestelijke druk of spanning, daar kun je dus zelf iets aan doen!

Wist jij dat? Sta jij al langere tijd stil met afvallen? Stilstand en niet kunnen afvallen, wordt vaak veroorzaakt door te veel stress!

Stress symptomen

Waarschijnlijk voel jij je weleens opgelaten of gespannen. Dit kan te maken hebben met de situatie waarin jij je begeeft, maar ook met hoe jij zelf tegen die situatie aankijkt. Sta je voor een belangrijke beslissing of vinden er ingrijpende veranderingen plaats in jouw leven?

Dan kun je last hebben van de volgende symptomen:

 • Vermoeidheid
 • Een futloos gevoel
 • Een opgejaagd gevoel
 • Slapeloosheid
 • Hyperventilatie
 • Neerslachtigheid of angst
 • Snel geïrriteerd of verdrietig

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen gezonde spanning (spanning opkomt in het moment, bijvoorbeeld bij hoge verwachtingen of als je een nieuw persoon gaat ontmoeten) en stress (gespannenheid die lange tijd aanhoudt, of misschien zelfs helemaal niet meer lijkt weg te gaan).

Gezonde spanning is, hoewel vaak onnodig, oké. Jij komt er namelijk zelf weer overheen en het zal niet direct grote impact hebben op jouw leven, bijvoorbeeld op je eetgewoonten.

Ervaar je echter langere tijd spanning, dan is dit niet alleen ongezond voor je geest, maar ook voor jouw lichaam. Het is dan belangrijk hier iets aan te doen en de knop om te zetten.

Neem de controle terug over jouw leven!

Ernstige gevolgen voor lichaam en geest

Stress is namelijk levensgevaarlijk. Het is niet voor niets dat ernstige ziekten als een burn-out of zelfs depressie op de loer liggen als je te lang wordt blootgesteld aan teveel geestelijke druk. Dit is een serieus probleem, ga er ook zo mee om!

Ma’s tip: Herken jij je in deze omschrijving en symptomen, zoek dan altijd contact met je huisarts! Hij kan inschatten hoe erg stress jouw leven beïnvloed en samen met jou de beste oplossing bekijken. Je hoeft dit niet zelf te doen!

Niet alleen jouw geest, maar ook je lichaam zal snel de gevolgen van stress gaan merken. Het een echte killer voor je body.

Als jij stress ervaart gaat je hart sneller kloppen, je ademhaling neemt een onregelmatig ritme aan en je spieren zullen zich aanspannen. Dit zorgt ervoor dat er meer zuurstofrijk bloed naar je hart en spieren toe stroomt.

De reactie van je lichaam is snel en heftig, je verliest de controle: van binnen en van buiten! Jouw lichaam gaat als het ware in de overlevingsstand. Omdat het hart als het belangrijkst wordt gezien, verplaatst je lijft de toevoer naar dit belangrijke orgaan.

Er wordt zoveel bloed naar het hart gepompt dat er te weinig overblijft voor andere organen, bijvoorbeeld voor je spijsverteringskanaal… Bovendien wordt alle energie die je niet kwijt raakt (en dan bedoel ik door actief te vechten of vluchten, wat bijna nooit gebeurd) door je lichaam opgeslagen als vet.

Stress heeft dus grote invloed op je gezondheid én op jouw gewicht!

Stress en voeding: een wisselwerking

Het is dan ook niet voor niets dat mensen met stress zo vaak met voedingsproblemen kampen. Misschien herken je het gevoel wel: als je gespannen bent eet je het liefste een hele zak chips leeg, of een grote reep chocola.

Vaak doe je dit gewoon als afleiding, puur om even met iets anders bezig te zijn dan het onderwerp waar jij je zo druk over maakt.

Het stress-eten wordt al snel een gewoonte en op de lange termijn gaan zowel je lichaam als je geest vragen om ongezonde voeding in stressvolle situaties. Zo krijg je na een lange, intensieve dag werken bijvoorbeeld zin in koolhydraatrijke maaltijden, of in een vette hap.

Maar het kan ook andersom gaan. Je kunt in je hoofd zo druk bezig zijn met die belangrijke beslissing, een ruzie of een verdrietig moment, dat je compleet vergeet om nog te eten! Dit is super ongezond en, nee, het helpt je ook niet bij het afvallen.

Je brengt hierdoor namelijk je spijsvertering en hormonen compleet in de war. Alles wat je wel eet, ook al is het maar een klein stukje fruit of een lichte maaltijd in de avond, wordt door je lichaam opgeslagen als reserve. Je maag weet immers niet meer wanneer het wel weer normaal te eten zal krijgen.

Dus, of je nu meer gaat eten of helemaal niet meer eet: stress heeft een negatieve invloed op je gewicht!

Hoe verminder je stress en is het te voorkomen?

Genoeg over stress! Ik word er zelf bijna opgelaten van…

Belangrijker is om te weten hoe jij stress in de toekomst kunt voorkomen! Want een stress-vrij leven, dat heb je grotendeels zelf in de hand.

Ma’s tip: Kamp jij met langdurige stress symptomen, dan raad ik je aan hierover te praten met je huisarts. Je kunt namelijk niet alles zelf oplossen! Je huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist die je hierbij kan helpen.

Een stress-vrij leven. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Hoewel stress niet altijd te voorkomen is, kun je door anders met een situatie om te gaan, veel spanning wegnemen. Het begint allemaal bij goed voor jezelf zorgen en zit hem uiteindelijk vooral in de kleine dingen.

– Ben jij het niet eens met iets dat iemand tegen je zegt? Raakt het je? Heeft het invloed op jouw leven?

– Ben jij ongelukkig in je baan of in jouw relatie? Heb je het hier weleens over met je partner?

– Ben jij boos en gefrustreerd op jezelf en op je lichaam of gewicht?

Ben jij een watje? Nee toch?!

Doe er iets aan!

Ma’s tip: Ben jij ontevreden over je gewicht? Kamp je met gezondheidsklachten door stress? Begin met het veranderen van je eetpatroon. Door goede voeding te eten ben je lief voor je lichaam en zul je merken dat jij vanzelf al lekkerder in je vel zit! Hoe tevreden jij bent met jezelf, heeft een positieve werking op hoe tevreden jij in het leven staat.

Mijn tips voor omgaan met stress symptomen

Als jij je herkent in bovenstaande situaties, dan heb ik goed nieuws voor je: jij kunt hier zelf iets aan veranderen. Het kost misschien wat moeite, en het is niet altijd makkelijk, maar het belangrijkst is dat jij weer tevreden bent met jouw leven.

Dan volgt je lichaam vanzelf!

Stappen die jij kunt zetten om de controle terug te nemen over jouw leven:

 • Praat over jouw situatie

Of dit nu met je partner, een vriend of vriendin, een specialist of arts of gewoon met een vreemde is: lucht je hart! Misschien helpt het ook om je situatie eens door de ogen van een ander te bekijken, je weet maar nooit tot welke inzichten jij komt.

 • Schakel hulp in

Als jij het te druk hebt om voor jezelf te zorgen, dan is het hoog tijd hier iets aan te veranderen. Zorg ervoor dat die ruimte er komt. Hoe? Als je budget het toelaat kun je bijvoorbeeld een hulp in de huishouding inschakelen, zodat jij tijd hebt om normale maaltijden te koken of eens naar de kapper te gaan.

 • Doen

Dat brengt me bij mijn volgende punt. Doen. Je hoort vaak dat mensen met veel stress vooral dingen laten. Ze hebben het te druk om te doen, hebben geen zin. Maar waarom zou je dingen laten waar je energie van krijgt? Deze dingen zijn voor iedereen anders: de een heeft baat bij meditatie, de ander bij een uurtje sporten. Doe waar jij blij van wordt!

 • Acceptatie

Accepteer de dingen zoals ze zijn. Aan heel veel dingen kun jij toch niets doen, dus waarom zou je jezelf er dan zo druk om maken? In mijn ogen geld: als je niets aan de situatie kunt veranderen, steek er dan je energie niet in. Kun je wel iets veranderen… waar wacht je dan nog op?

 • Positiviteit

En dan last but not least: sta positief in het leven! Natuurlijk is dit op sommige momenten harstikke moeilijk. Probeer toch lichtpuntjes te zien. Soms is de situatie echt zo erg dat jij er niet zomaar bovenop komt, maar helpt het om jezelf (en jouw lichaam) nog dieper in het dal te storten?

Praat met anderen. Laat je helpen waar dat nodig is. Accepteer de dingen zoals ze zijn en wordt weer een inspiratie voor anderen door jouw positieve kijk op het leven!

Wat kun je doen tegen werkstress?

Heb jij last van werkstress?

Niels had last van een overvol hoofd. Taken liepen door elkaar en hij zag door de bomen het bos niet meer. In deze video vertelt hij jou wat hij deed om deze stress direct te verminderen en er voor altijd goed mee om te kunnen gaan.

Ma’s tip: Hoe minder stress, hoe gezonder jouw lichaam. Afvallen gaat makkelijker als jij blij bent met jezelf!

Voorkom stress door gezonder te eten. Koolhydraatarm eten hoeft niet moeilijk te zijn. Speciaal om jou te helpen stelden wij een Koolhydraatarm 50-dagen programma op zodat jij zorgeloos kunt beginnen met een gezonder leven!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *