Alles over rode bieten + 3 GRATIS recepten

  1. Leestijd 14 min
  2. 26 08 2018
Deel dit bericht
Afvallen met Rode Bieten

Je houdt ervan of je haat ze: rode bieten zijn niet altijd even geliefd bij iedereen. Dat komt door de karakteristieke smaak die veel lof ontvangt maar ook vaak wordt vergeleken met grond. Of ze je bevallen of niet: rode biet valt niet voor niets onder de categorie superfoods.

Wat zijn rode bieten voor groente?

Rode biet is een groente die officieel valt onder het knolgewas. Ze groeien in de grond en zijn donker- tot dieprood van kleur. Je kunt ze vooral herkennen aan het felrode sap dat uit de biet komt, dat over het algemeen een zoete, aardse smaak heeft.

Ma’s tip: naast de typische smaak staat het sap ook bekend om zijn hardnekkigheid: eenmaal in je kleren moet je flink boenen om het eruit te krijgen. Oppassen geblazen dus!

Maak je geen zorgen, denk niet dat je een pluk aarde eet als je rode bieten consumeert. Afhankelijk van hoe je de rode bieten bereidt, komt er een lichte smaak van aarde mee. Koop je ze bijvoorbeeld kant-en-klaar in pot, proef je die smaak bijna niet meer. Je raadt het waarschijnlijk al, maar dat komt door de toegevoegde suiker.

Wist je dat rode bieten in twee soorten verkrijgbaar zijn? Je hebt namelijk de winter- en zomerbiet. De winterversie is fors van formaat, terwijl de zomervariant een stuk kleiner is. Qua smaak zijn ze hetzelfde.

Hoe bereid je rode bieten?

Hoe bereid je die rode knollen nou eigenlijk? Je kunt rode bieten op verschillende manieren consumeren en over het algemeen zijn ze zowel vers als bewerkt verkrijgbaar. Met bewerkt bedoel ik uit pot of blik waar vaak suiker aan is toegevoegd zodat je ze langer kunt bewaren.

Hoe zijn bieten nog meer verkrijgbaar?

  • vers, let wel op dat er geen zachte plekken in de bieten zitten
  • voorgesneden bieten
  • voorgekookte bieten, vaak in vacuüm verpakt

Het is dus mogelijk om je bieten kant-en-klaar in huis te halen, maar hoe lekker is het om verse bieten te bereiden. Heb je ze eenmaal gekocht, kun je het beste de volgende stappen volgen:

  1. maak de bieten schoon met een borsteltje
  2. leg ze in een pan met water en laat kort koken. Op die manier is de biet makkelijker te schillen en bevorder je het behoud van de smaak
  3. schil de biet met een dunschiller (bieten hebben namelijk een dunne schil)
  4. je kunt de bieten in dunne plakjes schillen, of dikke en er vervolgens blokjes van snijden
  5. ook kun je ze raspen met een mandoline, lekker voor in de salade!

Ma’s tip: tijdens het schil- en snijdwerk komt er een hoop vocht vrij. Zoals ik net al even zei krijg je het bietensap lastig uit je kleren. Voorkom vlekken met een schort!

Zijn rode bieten gezond?

Nu je weet hoe je bieten bereidt, is het goed om te weten wat de voedingswaarden zijn van de knollen.

De voedingswaarde van 100 gram verse rode biet is:

Energetische waarde 159 kJ
Koolhydraten 7 gram
Eiwit 2 gram
Vet 0,2 gram
Vitamine C 5 mg
Caroteen 0,01 mg
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B2 0,03 mg
Calcium 30 mg
IJzer 1 mg

Rode bieten gezond

Wat doet rode biet met je lichaam?

Duidelijk is dus dat rode bieten ontzettend gezond zijn, maar wat zijn precies de gezondheidsvoordelen als je bieten eet? Ik som er een aantal voor je op.

Bietjes zijn goed voor de bloeddruk

Dat komt door de hoge aanwezigheid van nitraten. Hart- en vaatziekten is doodsoorzaak nummer een en dat kun je voorkomen door regelmatig bietjes te eten. Je lichaam zet de nitraten om in nitriet en die zorgen dat de bloedvaten verwijden. Op die manier stroomt er meer bloedvolume door je aderen en dat werkt bevorderend voor je lichaam.

Ma’s tip: het werkt natuurlijk niet als je maar eens per maand bietjes eet. Wat ons betreft is het iedere week bietjestijd!

Rode biet werkt bevorderend voor je sportprestaties

Naast dat nitriet goed is om hart- en vaatziekten te voorkomen, zorgt het voor verbeterde sportprestaties. Dit komt omdat de energie in je lichaamscellen beter werken door de stof, waardoor je lichaam meer energie kan verbruiken.

Daarnaast neemt de zuurstofopname van je spieren toe. Dit komt omdat de bloedvaten meer bloed kunnen transporteren en hoe meer bloed er bij je spieren komt, hoe meer je ermee kan doen tijdens het sporten.

Ze werken ontstekingsremmend

Chronische ontstekingen staan in verband met ziekten en aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en zelfs met kanker. De ontstekingen ontstaan vaak door het eten van teveel suikerrijke en sterk bewerkte producten. Bietjes bevatten bepaalde stofjes die ontstekingsremmende eigenschappen zouden hebben.

Ma’s tip: ben je ook een echte zoetekauw en vind je het lastig om suiker te laten staan? Lees dan hier ons artikel met 15 tips tegen snaaien en snoepen na het avondeten!

Verbeteren de spijsvertering

Bietjes bevatten veel vezels. Van vezels is bekend dat zij je spijsvertering goed doen. Vezels voeden de goede bacteriën in je darmen en ze voegen extra massa toe aan je ontlasting. Hierdoor ga je beter naar de wc!

Kun je afvallen door rode bieten te eten?

De vraag of rode bieten bijdragen aan een slanker lichaam kan volmondig ja op beantwoord worden. Rode bieten werken namelijk zuiverend voor je lichaam, en een schoon lichaam zonder al te veel afvalstoffen, zal meer opgeslagen vet verbranden. De zuiverende werking komt mede door de hoge aanwezigheid van ijzer.

Maar ook omdat rode bieten stimulerend werken voor de lever en nieren. En deze zijn onze belangrijkste organen om ons lichaam tijdig te zuiveren van alle mogelijke giftige afvalstoffen.

Daarnaast zorgen ze voor meer energie en een beter uithoudingsvermogen, waardoor je betere prestaties kan leveren tijdens bijvoorbeeld het wandelen of sporten. En dat werkt natuurlijk bevorderend voor een slanker lichaam.

Wil jij hulp bij het afvallen? Ik heb al duizenden vrouwen geholpen een gezonder leven te leiden en mijn doel is om ook jou daarbij te helpen. Met mijn 50-dagen Koolhydraatarm Programma raak je gegarandeerd overtollige kilo’s kwijt!

Recepten met rode biet

Benieuwd naar recepten met rode biet? Ik heb er een aantal voor je verzameld in onderstaand overzicht. Eetsmakelijk!

smoothie bowl
0 from 0 votes
Print

Smoothie bowl met rode biet en cacao

Smoothie bowl: smoothie in een bakje! Klinkt verleidelijk toch? Heerlijk als basis voor je ontbijt of tussendoortje. Voeg banaan, kokos of wat je wil toe en klaar is kees. Wat je lekker vindt en waar je zin in hebt. Zo gepiept!

Gang Lunch, Ontbijt, Smoothies
Keuken Hollands
Keyword koolhydraatarm, smoothie bowl, snelgerecht
dieet lactosevrij, vegetarisch
tijd <10 minuten
Voorbereidingstijd 10 minutes
Totale tijd 10 minutes
Porties 1 persoon
Caloriën 278 kcal

Ingrediënten

  • 0.25 banaan
  • 1 el cacaopoeder rauw
  • 1 tl kaneel
  • 70 gram rode biet voorgekookt
  • 0.25 avocado
  • 100 ml water
  • 1 tl kokosrasp
  • 1 el walnoten gehakt

Instructies

  1. Mix alle ingrediënten behalve de banaan in een blender tot een gladde substantie. Is je smoothie lastig te blenden? Voeg dan wat water toe, maar maak het niet te vloeibaar.

  2. Serveer in een kom en top het af met de plakjes banaan, kokosrasp en walnoten.

  3. Ma's tip: heb je fruit over voeg deze dan ook toe!

Nutrition Facts
Smoothie bowl met rode biet en cacao
Amount Per Serving
Calories 278 Calories from Fat 189
% Daily Value*
Vet 21g27%
Verzadigd vet 3g38%
Sodium 64mg3%
Potassium 665mg19%
Koolhydraten 22g8%
Vezels 8g33%
Suiker 9g10%
Eiwit 5g10%
Vitamine A 75IU3%
Vitamine C 11.1mg15%
Calcium 31mg3%
IJzer 1.4mg9%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

smoothie rode biet met framboos
0 from 0 votes
Print

Smoothie met rode bieten en framboos

Rode bieten in je smoothie? Ja zeker wel! Zorgt niet alleen voor een prachtig kleurtje, ook de smaakcombinatie met framboos zorgt voor een ware explosie in je mond. Werkelijk de moeite waard om een keer uit te proberen!

Gang Lunch, Ontbijt, Smoothies, Tussendoortje
Keuken Amerikaans, Westers
Keyword bieten, frambozen, frisse smoothie, koolhydraatarm, powerfood, snelgerecht
dieet vegetarisch
tijd <30 minuten
Voorbereidingstijd 10 minutes
Bereidingstijd 2 minutes
Totale tijd 12 minutes
Porties 1 persoon
Caloriën 152 kcal

Ingrediënten

  • 100 gram gekookte bieten
  • 50 gram frambozen vers of uit de diepvries
  • 25 gram banaan
  • 100 gram volle yoghurt

Instructies

  1. Snijd de banaan en stop alle ingrediënten in een blender. Mix tot glad mengsel en genieten maar!

Nutrition Facts
Smoothie met rode bieten en framboos
Amount Per Serving
Calories 152 Calories from Fat 27
% Daily Value*
Vet 3g4%
Verzadigd vet 2g26%
Sodium 124mg5%
Potassium 645mg18%
Koolhydraten 25g9%
Vezels 6g25%
Suiker 16g18%
Eiwit 5g10%
Vitamine A 100IU5%
Vitamine C 20.2mg27%
Calcium 149mg15%
IJzer 1.2mg8%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

hummus, humus, hoemoes, houmous van rode biet
4 from 1 vote
Print

Gezonde hummus met rode biet

Er zijn vele variaties op traditionele hummus. Wij gebruiken rode biet als gezonde, zoete vervanger van suiker. Probeer ook eens verse kruiden, zoals koriander of peterselie!

Gang Bijgerecht, Tussendoortje
Keuken Arabisch, Turks
tijd <30 minuten
Voorbereidingstijd 15 minutes
Totale tijd 15 minutes
Porties 4 porties
Caloriën 24 kcal

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 bieten voorgekookt
  • 0.5 citroen
  • 1 el sesamolie (je kunt ook kiezen voor avocado olie of olijfolie)

Instructies

  1. Laat de kikkererwten uitlekken.

  2. Rasp, of snijd de rode biet in kleine stukjes.

  3. Pers of snijd de knoflook fijn.

  4. Voeg alle ingrediënten samen met de kikkererwten en pers het sap van een halve citroen erboven uit.

  5. Mix alles met een staafmixer of in een keukenmachine tot een pasta.

    TIP: Je kunt de hummus als dip gebruiken bij snoeptomaatjes, paprika of selderij.

    Eetsmakelijk!

Nutrition Facts
Gezonde hummus met rode biet
Amount Per Serving
Calories 24
% Daily Value*
Sodium 32mg1%
Potassium 151mg4%
Koolhydraten 5g2%
Vezels 1g4%
Suiker 3g3%
Vitamine A 15IU1%
Vitamine C 9.2mg12%
Calcium 10mg1%
IJzer 0.4mg3%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

4 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit recept Artikel

  • Nel

    Klein gesneden rode bietjes gek.aardappel ui en zure haring azijn peper mayonaise maak hier een heerlijke salade van mmmmmm.

  • Teunie

    Hoe lang moet je bieten koken?
    ik hou van een wat zachtere biet maar is dit wel gezond?

    • Tinkerbel

      Tot ze gaar zijn

      • Margje

        Ik heb lang in het Midden-Oosten gewoond en waren veel in de woestijn waar de bedoeïenen ons vroegen of we bietenzaad mee wilde brengen als we met verlof gingen.
        Bieten kregen de zieken en vrouwen na de geboorte van een kind om te herstellen.
        Voor de Egyptenaren was het goud.
        Zeer gezond mensen.
        Ook kun je er een heerlijke soep van mak3n.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate dit recept en plaats je opmerking of vraag